Comité voor gendergelijkheid opgericht
Comité voor gendergelijkheid opgericht
Gendergelijkheid is een van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN Agenda 2030 (Doel 5) en op nationaal niveau door het Herstel- en Veerkrachtplan (Missie 5), die het belang van het verminderen van genderongelijkheid benadrukte, in het bijzonder door de herziening van de Wet Gelijke Kansen (door Wet nr. 162/2021) en de oprichting van een Certificaat voor Gendergelijkheid.
Deze certificering is bedoeld als bewijs van de concrete inzet van bedrijven om de genderkloof te verkleinen op het gebied van groeikansen, gelijk loon voor gelijk werk, gendermanagementbeleid en ouderschapsbescherming.
RBM weet dat zakelijk succes ook gebaseerd is op een inclusief werkmodel dat gendergelijkheid bevordert.
Het structureren van ons eigen systeem voor gendergelijkheid is vandaag de dag een noodzaak, niet alleen om te getuigen van de betrokkenheid van RBM bij deze kwestie, maar ook om de doelstellingen van een continu verbetertraject te bewaken, gericht op het opnemen van de principes van gendergelijkheid en het verankeren van het paradigma ervan in ons DNA, waardoor duurzame en blijvende verandering mogelijk wordt.
In 2024 is RBM begonnen met het verkrijgen van het UNI PdR 125-certificaat voor gendergelijkheid: 2022. Het doel - intern eerder dan extern - is om gendergerelateerde gegevens te meten, te rapporteren en te evalueren, met een voortdurende inzet om bestaande kloven te verkleinen.
RBM hanteert een nultolerantiebeleid ten aanzien van alle vormen van fysiek, verbaal en digitaal misbruik.
Door deze weg in te slaan, verbindt RBM zich ertoe de beginselen van gendergelijkheid op te nemen in de hele levenscyclus van het personeel, vanaf het moment van aanwerving tot het einde, met als doel het bevorderen van
- balans tussen werk en privé aangepast aan verschillende levensfasen;
- proactief beleid om de gezinsbelasting tussen mannen en vrouwen opnieuw in evenwicht te brengen;
- een werkomgeving waarin stereotypen en discriminatie worden verworpen;
- de bevordering en verspreiding van een cultuur van diversiteit en inclusie.
Als voortdurende waarborg van dit belangrijke proces heeft RBM op 29 februari 2024 een comité voor gendergelijkheid opgericht, dat tot taak heeft gelijke kansen en het welzijn van alle medewerkers te bevorderen en te beschermen, om de culturele en organisatorische verandering van het bedrijf in de richting van gendergelijkheid te begeleiden.
Samenstelling van de Commissie:
Voorzitter - Mevrouw Cristiana Bossini - Gedelegeerd bestuurslid
Vicevoorzitter - Mevrouw Dr. Beatrice Bossini - Specialist digitale marketing
Assistent van de voorzitter en hoofd van het managementsysteem voor gendergelijkheid - Mevrouw Dr. Manuela Tanghetti - HR Manager
Algemeen directeur - De heer Ing. Luca Vittuari - Algemeen directeur
Afgevaardigd raadslid - Mevrouw Dr. Roberta Forini - Accountant
Gedelegeerd raadslid - Mevrouw Mr. Valentina Restani - Bedrijfsjurist