News

Vervuiler betaalt, iedereen is betrokken

Vervuiler betaalt, iedereen is betrokken
News

Vervuiler betaalt, iedereen is betrokken

De bouwsector produceert jaarlijks ongeveer 42 miljoen ton afval, gelijk aan de totale hoeveelheid afval die alle huishoudens in Frankrijk in een heel jaar produceren.

Om dit afval en de milieueffecten te verminderen, werd in 2020 de wet tegen verspilling en voor een circulaire economie (“AGEC”) aangenomen, die de oprichting van een EPR-sector voorschrijft.

Wat is een EPR-sector (Extended Producer Responsibility)?

Het is gebaseerd op het “vervuiler betaalt”-principe dat wordt toegepast op de bouwsector: alle actoren die bouwproducten of -materialen op de Franse markt brengen, moeten de afvalverwerking van deze producten aan het einde van hun levenscyclus financieren. Deze kosten worden doorberekend aan alle kopers van deze bouwproducten. Iedereen is betrokken!

In de praktijk is RBM France aangesloten bij een non-profitorganisatie die door de overheid is goedgekeurd, genaamd VALOBAT, die de EPR-sector voor de bouw ontwikkelt. RBM betaalt een jaarlijkse ecobijdrage aan VALOBAT, berekend op basis van volumes en een bonus/malus-systeem per product. Deze bijdrage financiert de optimale afvalverwerking in de toekomst.

Dankzij andere deelnemers in de bouwsector kan het afvalreductie- en recyclagesysteem nationaal worden georganiseerd, met meer efficiëntie en middelen, veel beter dan wanneer elke producent dit afzonderlijk zou doen.

Het doel van de EPR-sector is ook om producenten te stimuleren om ecodesign te implementeren, waardoor afval aan de bron wordt verminderd (bijvoorbeeld het kiezen van duurzame materialen om de levensduur te verlengen) en recycling aan het einde van de levenscyclus wordt bevorderd (bijvoorbeeld het vermijden van het combineren van moeilijk te scheiden materialen).

Einde levensduur van bouwproducten: welk afval?

Bouwafval bestaat uit:

    •    75% inert afval (ongeveer 35 miljoen ton beton, dakpannen, asfalt, enz.), dat niet ontleedt, verbrandt of chemisch reageert. Het grootste deel wordt gebruikt als opvulling van steengroeven, terwijl materiaalkringloop slechts 30% vertegenwoordigt.

    •    23% niet-gevaarlijk, niet-inert afval (ongeveer 10 miljoen ton hout, plastic, metaal, enz.), dat eventueel gerecycled kan worden maar slechts 25% wordt hergebruikt.

    •    2% gevaarlijk afval (voornamelijk asbest).

Over het algemeen blijven miljoenen tonnen bouwafval in de bouwsector op stortplaatsen belanden.

Dat kan beter, toch?

We rekenen op VALOBAT en houden u op de hoogte.