News

Tentoonstelling "I Macchiaioli"

Tentoonstelling "I Macchiaioli"
News

Tentoonstelling "I Macchiaioli"

RBM is sponsor van de tentoonstelling "I Macchiaioli" waarmee de tentoonstellingskalender van 2024 werd ingehuldigd in het Palazzo Martinengo in Brescia.

De tentoonstelling, samengesteld door Francesca Dini en Davide Dotti, schetst een beeld van een van de meest originele Europese artistieke avant-gardes van de 19e eeuw.

De term "Macchiaioli" werd in 1862 in denigrerende zin gebruikt en definieerde degenen die de academische regels uitdaagden door een vernieuwing van de Italiaanse schilderkunst te promoten.

De toespeling was dat men zich verschool in het struikgewas, opgevat als heimelijk handelen, maar deze vernieuwende en vooruitstrevende kunstenaars onderscheidden zich al snel door hun lyrische en luministische vaardigheden, gecombineerd met een intieme blik op de werkelijkheid, inclusief de anti-heroïsche en diep menselijke visie van de Renaissance.

De tentoonstelling brengt meer dan 100 werken samen in 10 thematische secties, waaronder grote meesterwerken zoals Cucitrici di camicie rosse van Borrani, Raccolta del fieno in maremma van Fattori, I fidanzati van Lega en Pascoli a Castiglioncello van Signorini.

Veel werken komen uit privé- en museumcollecties, waaronder de Gallerie degli Uffizi, het Museo della Scienza e Tecnologia "Leonardo da Vinci" in Milaan, de Galleria Nazionale d'Arte Moderna in Rome en de Ente Cassa di Risparmio in Florence.

Het bezoek is een reis door het beeldend universum van deze stroming en een vergelijking met andere Europese schilderscholen, langs een visueel pad dat bestaat uit veroveringen maar ook verliezen, zonder ooit het vermogen te verliezen om zichzelf in vraag te stellen en de zoektocht naar vooruitgang voort te zetten.

RBM is altijd gevoelig voor alles wat de wens om te innoveren en vooruit te gaan vertegenwoordigt en heeft vertegenwoordigd - niet alleen in technologie - en is er trots op dit belangrijke artistieke evenement te ondersteunen.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 9 juni 2024.